Fyrverkeri

EN SOMMAR
I LINNÉS ANDA

Varje månad skänker
nya upplevelser
SPARLÖSA TRÄDGÅRD
- en levande trädgård

Fullständig meny på
förstasidan: Sparlösa Trädgård

Så här hittar du till oss:
Karta och vägbeskrivning

Karta över trädgården

Även i år rapporterar vi om trädgården och om livet i den. Dock inte så många gånger och vi hänvisar gärna för mer läsning - och bilder! - till berättelserna över förra årets sommar.Rosa villosa 'Duplex' blommar så här älskligt. Californica 'Plena' i bakgrunden.Igelkottsrosen Rosa roxburghii f. normalis. Den enkla - det finns en fylld form också.

Det är nyponen som lett tanken till igelkotten.Rosa californica 'Plena' blommar länge och starkt.Rhapsody in blue hör till de rosor som ligger närmast den blå färgen.

Måtte ingen lyckas producera den blå rosen, för det ska inte ske med naturliga metoder!De här nässelfjärilarna tänkte sig nog att lämna sitt bidrag till den mångfald av fjärilar som i augusti tillsammans med blommorna ska smycka vår örtagård

Kolla deltagarnas hemsidor:

Rune Krassman: www.pelargoniatradgarden.se.

Margreth Gingfeldt Karlsson: www.bjorkasmosse.com.


 
Besöksträdgård mitt i Västra Götaland

Plantmarknad och vildrosor

Även denna sommar började med en plantmarknad på vårt salutorg. Mycket folk men sämre köplust än förra året. Här ovanför ses Rune Krassman i färd med att sälja pelargoner. Bakom honom skymtar Uno Gustavsson som säljer perenner.

Isabella sålde perenner men också lotter. Den här familjen tog hem två vinster vilket medförde ett komplicerat väljande.

Vi hade för övrigt också ros- och klematisplantor till försäljning. Egen produktion, förstås. Den avdelningen utvidgas och vi kommer att berätta varför du ska handla här.


Margreth Gingfeldt hade hjälp av såväl dotter som dotterdotter och därtill en stilig parasoll. De sålde perennplantor och lite annat.

Många vandrade i trädgården och på kaffebuffén var det stor åtgång.Rosorna på vår vildrosstig växer till sig. En hel del av dem blommar mycket tidigt precis som våra många pimpineller och de har bjudit på en praktfull blomning. Nevada heter den vita rosen här och i vänsterspalten visar jag några fler.

Vildrosor eller arter är bra val för många trädgårdar liksom de buskrosor som ligger nära dem. Jag ska presentera dem med tiden.


En söndag kom Grönskande gårdar från Göteborg på besök. De ville upprepa fjolårets kurs och ge Isabella ordentligt med tid för att förmedla sin kunskap om växter.

Bilden visar dem på torget bakom stenpartiet med kinesiska muren. Och du kan själv deltaga i kursen den 9 september.


Vi kallades en dag till grannsocknen Slädene för att förklara vad som hänt denna digitalis, som tycks ha smyckat sig med en extra blomma i toppen. En grann sådan - vad sägs om bilden nedan?

Vävnaden har på något sätt skadats, vilket kan ha åstadkommits på en rad olika sätt. Fenomenet kallas fasciation.

Det var det mest spännande som hänt i Slädene - en av landets minsta socknar - på år och dag.Indexsidan      Nästa sida n&#sta

Tyck om sidan till Göran Forsberg - goran@sparlosa.se - - www.sparlosa.se